Meisje met de Parel Zwin College te zien in Mauritshuis Den Haag

Meisje met de Parel Zwin College te zien in Mauritshuis Den Haag

Normaal gezien hangt het echte Meisje met de Parel van Johannes Vermeer op die plek. Van 6 tot en met 12 maart is de versie van onze eigen leerlingen te bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag. De leerlingen maakten hun interpretatie van het kunstwerk in een collage van beschilderde vierkantjes.

Geselecteerd uit 3.482 inzendingen

In februari en maart is het echte Meisje met de Parel voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de Vermeertentoonstelling. Om de lege plek op te vullen deed het Mauritshuis een oproep: “Creëer jouw eigen Meisje - geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer - en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen.”

Deze oproep leverde 3.482 inzendingen op uit de hele wereld. Een selectie van 170 ingezonden werken wordt vanaf 6 februari digitaal in een loop vertoond op de plek waar het echte Meisje altijd hangt: elke week weer andere. Het werk van het Zwin College is deze week te zien samen met 9 andere inzendingen.

Eigen werk bewonderen

Vrijdag 10 maart reist de kunstklas Beeld zelf naar het Mauritshuis om de tentoonstelling van hun eigen werk te bekijken. Het werk is overigens door veel meer leerlingen gemaakt: elk vakje is afkomstig van iemand anders. Tijdens de kerstviering volgden alle leerlingen samen met hun mentorklas een schilderactiviteit. Docenten Sabijn Laterveer en Quinten Caboor hadden elke klas een aparte kleurselectie gegeven. Leerlingen mochten ieder op een klein canvasje schilderen wat ze wilden, maar alleen de kleuren gebruiken die ze hadden gekregen. Samen leverden  al die canvasdoekjes een mooi mozaïek op van het Meisje met de Parel. Een ander schilderij dat op deze manier is ontstaan, een portret van Vincent van Gogh, wordt geschonken aan verpleeghuis De Stelle. Het origineel van het Zwin-Meisje met de Parel heeft vanaf deze week een ereplek in de aula van de school.