Aandachtspunten m.b.t. Coronavirus

Op onze scholen volgen we de aanwijzingen van de GGD en het RIVM m.b.t. het Coronavirus.

Aandachtspunten m.b.t. Coronavirus

Onze school krijgt veel vragen van ouders/verzorgers, leerlingen en medewerkers over het nieuwe coronavirus (COVID-19). Op school volgen wij de aanwijzingen op van het RIVM en de GGD. In dit bericht vind u de actuele informatie en veel gestelde vragen en antwoorden.

Mocht u meer willen weten, dan verwijzen wij u in eerste instantie naar de websites van het RIVM en de GGD, waarop ook wij ons baseren.

Preventie

Mensen die terugkeren uit gebieden waar het virus heerst, hoeven niet thuis te blijven, tenzij zij gezondheidsklachten hebben. In dat geval dienen zij (telefonisch) contact op te nemen met de huisarts. Bij gezondheidsklachten moet gedacht worden aan verkoudheidsklachten of koorts.

U mag van ons verwachten dat wij de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen en gepaste maatregelen treffen als daartoe aanleiding is. Daarover zal de school met ouders en leerlingen communiceren via de website en e-mail.

Op dit moment beperken wij ons tot wat ons uit oogpunt van preventie wordt geadviseerd.

Van al onze medewerkers en leerlingen vragen wij om de volgende – inmiddels bekende-  hygiënemaatregelen extra zorgvuldig in acht te nemen:

 • vaker dan normaal de handen wassen, maar zeker na toiletbezoek en voor (het klaarmaken van) een maaltijd;
 • hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog of in een papieren zakdoek die daarna wordt weggegooid. 

In school zullen wij:

 • les- en verblijfruimtes extra ventileren;
 • kritisch kijken naar ons reis- en excursieprogramma en zeker tot annulering overgaan als een bestemming tot risicogebied is verklaard.

Veel gestelde vragen

Is er onder leerlingen of medewerkers van het Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen sprake van besmetting met het coronavirus?

Nee, dit is op dit moment niet het geval. Als er sprake is van besmettingsgevallen, dan wordt daar op deze plek melding van gemaakt en wordt informatie over tegenmaatregelen gedeeld.

Let op: Door het land heen circuleert nogal wat nepnieuws over besmettingsgevallen op scholen. Berichten over besmettingen bij onze school, bijvoorbeeld via sociale media, kun je beschouwen als nepnieuws indien daar op deze plek geen melding van is gemaakt.

Voor medewerkers woonachtig in Noord-Brabant: wanneer moet je vanwege het coronavirus thuis blijven?

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de richtlijn voor mensen woonachtig in de provincie Noord-Brabant aangescherpt.

Woon je in Noord-Brabant en werk je op het VO in Zeeuws-Vlaanderen?

Dan gelden, tot nader bericht, de volgende richtlijnen.

 • Als je geen gezondheidsklachten hebt, kun je gewoon werken;
 • Als je gezondheidsklachten hebt (je bent verkouden, kortademig, of je hebt verhoging/koorts) dan verzoeken wij je om thuis te blijven tot de klachten volledig verdwenen zijn.

Het is daarnaast van belang om andere sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Ga zeker niet naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je toch je huis moeten verlaten, houd dan zo veel mogelijk afstand tot anderen. Daarmee verklein je de kans om ongemerkt het virus te verspreiden.

Voor leerlingen en medewerkers die in (Zeeuws-)Vlaanderen wonen: wanneer moet je vanwege het coronavirus thuis blijven?

Als je verkoudheidsklachten én koorts hebt, is het sowieso logisch dat je thuis blijft en eerst herstelt.

Het RIVM vraagt sommige mensen om fysiek contact met anderen te beperken (social distancing). Het gaat dan om mensen die mogelijk besmet geraakt kunnen zijn met het coronavirus. Dat betekent dat zij niet naar hun werk of school mogen. Ze kunnen wel eventueel thuiswerken. Ze mogen wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar moeten er daarbij op letten dat ze op afstand van anderen blijven en geen lichamelijk contact maken. Dit geldt voor de volgende twee groepen mensen:

 • Huisgenoten van patiënten met COVID-19
 • Mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en verkoudheidsklachten of koorts hebben. Het gaat om de volgende gebieden:
  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
  • Iran
  • Singapore
  • Zuid-Korea

Deze klachten kunnen het begin zijn van COVID-19. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Bel met de huisarts als de klachten erger worden.

Waar kan ik als medewerker, ouder of leerling terecht met vragen of meldingen over het coronavirus in relatie tot onderwijsactiviteiten?

Als je vragen hebt over je onderwijsactiviteiten in relatie tot het coronavirus, dan kun je deze stellen bij je mentor (voor leerlingen) of bij je direct leidinggevende/de schooldirectie (voor medewerkers, zowel voor vragen van leerlingen als voor vragen van jezelf).

Hoe gaat school om met reizen naar het buitenland?

De komende tijd staan meerdere excursies naar het buitenland op het programma. De veiligheid en gezondheid van onze leerlingen en medewerkers staan daarbij natuurlijk altijd op de eerste plaats. We begrijpen dat de verspreiding van het coronavirus de nodige vragen en zorgen oproept. We handelen conform de reisadviezen van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar bieden ook ruimte aan ouders/leerlingen en medewerkers om daarin eigen afwegingen te maken. Besluiten van school en van individuele studenten en medewerkers kunnen zowel onderwijskundige, organisatorische als financiële consequenties hebben.

Beoordeling
Voor de beoordeling of excursies en andere activiteiten in het buitenland doorgaan, volgen we de reisadviezen van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het College van Bestuur is formeel verantwoordelijk voor de beoordeling. Het CvB beoordeelt samen met de schooldirectie hoe met individuele reizen wordt omgegaan. Betrokken medewerkers, ouders en leerlingen worden door de school meegenomen in besluitvorming en geïnformeerd.

Meer informatie

Meer informatie over het virus, de besmettelijkheid en de kans op verspreiding staan vermeld in de vragen- en antwoorden lijst op de website van het RIVM.

Actuele reisinformatie vind je op de website van Nederlandwereldwijd

Vragen over het coronavirus? Neem contact op via het publieksnummer van de RIVM via 0800-1351.
Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Ten slotte: meld je altijd bij je eigen huisarts als je vermoed dat je besmet bent met het coronavirus. De huisarts doet melding bij de GGD, en de GGD informeert zo nodig de school, ook buiten lestijden.