WAT IS CKV

Leerlingen op het Zwin College volgen in de bovenbouw minimaal een jaar het verplichte vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in B/K 3, TL4, H4, V4 en V5.

In dit vak maak je kennis met verschillende kunstvormen, zoals muziek, film, theater, bouwkunst, design en beeldende kunst.

Het doel van het vak is je wegwijs te maken in de wereld van kunst en cultuur. In de loop van je leven kom je regelmatig met cultuur in aanraking. De vormgeving van voorwerpen en gebouwen, de films en toneelstukken die je ziet, avondjes uit en muziek die je hoort, het is allemaal cultuur.

CKV brengt je in aanraking met nieuwe onderwerpen binnen de kunst en cultuur. Hierdoor wordt je smaak breder ontwikkeld. Het is leuker als je er meer vanaf weet, als je ervaren hebt wat bij jou past en wat niet.

Culturele activiteiten

Het belangrijkste voor CKV zijn de verplichte Culturele Activiteiten: elke leerling moet voor dit vak een minimum aantal culturele activiteiten hebben ondernomen. Veel activiteiten gebeuren in schoolverband, maar leerlingen van TL4, H4, V4 en V5 moeten ook zelfstandig een aantal activiteiten doen.

Zo’n activiteit is bij voorbeeld een film in de bioscoop, een voorstelling in een theater, een bezoek aan een museum, een heel bijzonder gebouw dat je bezoekt. Of een activiteit waar je zelf aan meedoet zoals bijvoorbeeld een muziekoptreden, een graffiti-workshop of een dansuitvoering.

Je kunt hiervoor gebruik maken van activiteiten, voorstellingen en workshops die de school in samenwerking met verschillende culturele instellingen aanbiedt. Hierdoor krijg je vaak korting en wordt er meestal vervoer geregeld naar de activiteiten.

Van elke culturele activiteit maak je een verslag en deze bewaar je in je kunstdossier. Deze verslagen zijn de Handelingsdelen zoals ze in het PTA genoemd worden.

Kijk hier voor het aanbod van culturele activiteiten voor dit schooljaar.

Belangrijk:
- CKV is een verplicht onderdeel voor het examen, dat betekent dat je het vak met een voldoende moet hebben afgesloten vòòrdat je examen kunt doen!
- Handelingsdelen worden beoordeeld met een O, V of G. Als je een O haalt, geeft de docent duidelijk aan wat verbeterd of aangevuld moet worden. Je hebt dan 1 week de tijd om het alsnog in te leveren. Voor de Praktische Opdrachten krijg je een cijfer.
- Je haalt een voldoende voor het vak als je alle handelingsdelen voldoende hebt gemaakt, èn als je gemiddelde cijfer voor de praktische opdrachten een voldoende is.
- Let op!! Handelingsdelen moeten op tijd zijn ingeleverd, zo niet dan kost het een herkansing voor die periode!